Barnboksförfattaren Johan Rockbäck. Foto: Lena Karlsson

Barnboksförfattaren Johan Rockbäck. Foto: Lena Karlsson

Chans att träffa Rekordfarfars skapare

Av
Lena Karlsson

LOMMA. ?Många barn har kiknat av skratt åt hans skruvade karaktärer. Nu finns chansen att träffa skaparen av Rekordfarfar och hans föregångare Magister Tutnäsa.
Det är i samband med släppet av Johan Rockbäcks andra bok om Rekordfarfar ”Fummel och drummelrekordet” som det blir en träff  med både honom och illustratören Johanna Arpiainen på Lomma bibliotek.
– Det är extra kul att Johanna är med denna gång. Hon bor på Öland så det är inte så ofta hon har vägarna förbi Lomma. Hon kommer visa hur hon tecknar Rekordfarfar och förhoppningsvis följer en och annan originalteckning med barnen hem.
Första boken? om Rekordfarfar hette ”Flax och rekordfarfar”. Den handlar om en farfar som är smått besatt av att slå rekord hela tiden. Vid hans sida finns barnbarnet Flax.
Precis som i Johan Rockbäcks tidigare böcker om karaktären Magister Tutnäsa är det barnen som är den mer förnuftiga.
– Jag tycker om att vända på perspektiven. Det är barnen som får hjälpa de vuxna till rätta, säger författaren.
Rekordfarfar är,? om möjligt, ännu mer utflippad än Magister Tutnäsa. Och ”Fummel- och drummelrekordet” är ännu mer uppskruvad än den första boken.
– I första boken var vi tvungna att presentera karaktärerna. Det behövde vi inte i den andra som är mycket mer fartfyllt och har ett högre tempo än den första.
Den andra boken innehåller till exempel en biljakt.
– Men det är inte en konventionell sådan utan jag har gjort den lite annorlunda, så den är lite utanför boxen, förklarar Johan Rockbäck.
När han skrev? ”Fummel- och drummelrekordet” utgick han bland annat från synpunkter som han fått av barn som han träffat i samband med författarbesök ute på skolorna.
– En del barn ville till exempel ha samma händelser som i andra boken om Magister Tutnäsa. Jag kan ju inte skriva samma skämt en gång till. Men jag har försökt att ändå hitta på sådant som är lite i samma anda. Biljakten är ett resultat av det.
Johan Rockbäcks ?böcker läses ofta högt i skolorna. Det är någonting som författaren uppskattar.
–  Jag tycker om att ge barnen lite verklighetsflykt. Böckerna är lättsamma, och ingen blir gladare än jag om de kan ge barnen en stunds skratt.

Missa inte!

Johan Rockbäck och Johanna Arpiainen på Lomma bibliotek lördagen den 3 december klockan 12 till 14.

Publicerad 30 November 2016 06:00