Rosa Loppet startar i Lund och går genom Lomma och Bjärred och tillbaks. ?Foto: Lena Karlsson

Rosa Loppet startar i Lund och går genom Lomma och Bjärred och tillbaks. ?Foto: Lena Karlsson

Rosa hoppet ordnar loppet

Av
Lena Karlsson

LOMMA/LUND. ?– När jag mådde bättre ville jag göra någonting, säger Lena Lagerström. När hon letade på nätet hittade hon Rosa hoppet.
Det är tredje året i rad som cykelloppet från Lund via Lomma och Bjärred, och sedan tillbaka till Lund igen, går av stapeln. Syftet är ?att uppmärksamma cancer och samla in medel till forskningen.
– Även om vi är Rosa hoppet som arbetar med att uppmärksamma bröstcancer går allt som samlas in till forskning om all sorts cancer, säger Lommabon Nadia Milotti, en av initiativtagaren till cykelloppet.
Loppet är antingen tre eller sex mil långt, och anmälningsavgiften går till Cancerfonden.
– Det är ett helt fritt lopp. Alla kan vara med, säger Lundabon Ulrika Jigman.
Sedan förra ?året har även Malmöbon ?Lena Lagerstöm varit engagerad i Rosa hoppets lopp. Hon fick själv diagnosen bröstcancer 2012. Nu mår hon bra igen.
– Jag har en stark drift att göra någonting, för jag hade själv stor nytta av forskningen. Man hittade ett läkemedel som hjälpte mot just min sorts cancer, förklarar hon.
Lena Lagerström ?sjunger även i kören Happy voices med Gabriel Fors. Delar av den kommer att sjunga vid en plats i Värpinge i Lund.
– De står och sjunger i Värpingebacken. Det är perfekt att få höra lite fin körsång när man är som mest trött, säger Ulrika Jigman.
Även om? loppet har ett allvarligt syfte är det meningen att det ska vara roligt. Och alla deltagare uppmanas att ha någonting rosa på sig.
– Förra året var det några som gick all in och hade rosa peruker på sig, minns Nadia Milotti.
I år har arrangörerna satsat lite extra på skyltningen. Förra året var det några cyklister som hade svårt att hitta rätt väg.
– Det var dimmigt på morgonen, så det var lite svårt att se våra rosa lakan. Men sen lättade dimman, säger Ulrika Jigman.
– Ja, och dessutom så är inte alla bekanta med omgivningarna här. De kan komma från andra platser i landet, som till exempel från Göteborgstrakten, säger Nadia Milotti.
Förra året lockade loppet cirka 400 deltagare.

Missa inte!

Rosa hoppets? cykellopp startar från Friskis & Svettis i Lund klockan 10 den 2 oktober. Pris efteranmälan: 250 kr

Publicerad 27 September 2016 06:00